“Pierre, kun je mij komende zondag helpen bij de nog uit te delen rugnummers? Vanwege de herfstvakantie is nog lang niet alles opgehaald.”

“Natuurlijk! Zeg maar hoe laat en waar.”

“Fijn, Pierre. De eerste start is om 10:00 uur. Dus een half uurtje van tevoren is prima!”

 

Nou … dat werd dus niet oneindig uitslapen. Toch maar niet de benen scheren. Niet net op tijd bij de cross aankomen voor nog één rondje inrijden. Niet nog snel even een transponder lenen en tegen de inschrijving zeggen dat ik dus een nieuw nummer heb.

Bij aankomst verwachtte ik een leeg cross-parcours met een enkele WVA-er die de linten nog eens aan het nalopen waren. Dat alles over een tijdje wel op gang zou komen. Maar niets was minder waar. In een werkelijk hemels herfstzonnetje krioelde het van de kinderen met echte crossers, met BMX-en, zelfs een roze fietsje met zijwieltjes en ouders die trots en ook wat zenuwachtig om hun kroost heen dartelden. Daartussen liep ACC Rinus in een maatje XXL hesje startorders uit te delen.

Uit de speakers schalden Amsterdamse klassiekers die je 20 jaar geleden nog op het Rembrandtplein hoorde, maar nu nog alleen ‘op Sloten’ te horen zijn.

Bij de inschrijving stonden de mensen rustig in een rij. Hierbij vele vaders en moeders die ook meteen hun eigen nummer kwamen halen. Want crossen doe je met z’n allen.

“Hallo. Mag ik iets vragen?”
“U mag altijd iets vragen”.

‘Ik had eerst geen chip, maar nu wel en de licentie kwam gisteren binnen maar ik heb mij nog niet aangemeld want er ging iets mis bij de KNWU denk ik”.
“Nee, we moeten ergens een streep trekken en de vrijwilligers zijn oneindig lang bezig met het opstellen van klassementen, deelnemersregistratie, MyLaps, reclamaties en wat dies meer zij. Dus nee … dat gaat echt niet meer”.

“Kan ik dan niet meedoen?”
“U kunt wel meedoen, maar dan moet u bijschrijven bij WVA. Maar u krijgt geen vast nummer en komt niet in het klassement. Dan had u zich meteen moeten aanmelden’.
“Okee, dan doe ik dat. Maar wel jammer”.

“Ja, helaas. We moeten ergens een streep trekken. Maar misschien kunt u nog een e-mail sturen en dat het dan nog wel kan. Want vorige week hebben ze de aanmeldsite ook nog een half uurtje opengezet voor iemand die het was vergeten, geloof ik. Maar ik kan niets beloven. Ik denk dat het niet meer kan.”

Hoe kan je als crossfanaat een ander de toegang tot een cross ontzeggen? Of een onderdeel van de cross? Als je weet, hoe lang je zelf naar het Einde van het Grote Cross-loze Tijdperk had toegeleefd? En dat je de andere vrijwilligers nog één keer overhaalt om die ene grote uitzondering voor een andere fanaat te maken?

Lastig, lastig, lastig. Maar langzaam maar zeker komt er aan het ‘sjoemelen’ een eind. Te laat wordt nu ook echt te laat. Maar meedoen? Ja, dat kan altijd.

Toen nog de race! Op een UCI Worldcup waardig parcours werd weer op het scherpst van de snede gestreden. De ondergrond was droog: Grifo-profiel gaf de toon aan, hoewel een enkeling vanwege de regen in de afgelopen dagen toch voor de grovere Limus koos. En dan was er een hele kleine minderheid die na uitgebreid testen wist dat je op baby Limus of zelfs ‘zandbandjes’ grip genoeg had. Want Sloten is – ondanks hetgeen haar naam doet vermoeden – sneller droog dan je zou denken.

Wat Sloten naast de lengte van het parcours, verder nog interessant maakt, is het beperkte aantal inhaalmogelijkheden. Het is voor een groot deel smal en als de krachtsverschillen klein zijn ‘poef’ je op de korte rechte stukjes niet zomaar over iemand heen. De bochten zijn derhalve vaak te krap voor een ‘Willardje’.

De oude Cross Master Willard ‘The Wizard’ – één van de initiatiefnemers van de ACC – had het uitremmen tot een kunst verheven. Bij de training leerde hij je ofwel het gat altijd dicht te houden ofwel IEDER gaatje te benutten om een plekje op te schuiven.

Dus geduld, geduld en geduld. En dan je kruit maar verschieten op het lange stuk asfalt langs start-finish.

Wederom hartelijk dank voor jullie enthousiasme en komst naar de Amsterdamse Cross Competitie.

Tot volgende week bij HSV De Kampioen op Wheelerplanet in Spaarnwoude!

UITSLAG

FOTO’S

Natuurlijk was Dick Visser ook deze tweede ACC ronde van de partij en maakte wederom een prachtige serie foto’s. Dit keer wel met zijn camera! De foto’s die Dick heeft gemaakt, vind je op photos.app.goo.gl/ihUjVkAcR8gsQY7TA.

En ook Hans Steekers was er weer bij. En ook hij had ook Hans schoot weer een paar heel gave platen. De foto’s van Hans vind je (zoals altijd) op zijn Facebook.

Categorieën: Uncategorized