Als ik aan crossen bij De Kampioen denk, denk ik aan Frank en aan klei. De ondergrond van het wielerparcours van De kampioen bestaat namelijk uit klei, en het crossparcours wordt gebouwd door Frank.

Frank Nijssen heeft een haat-liefdeverhouding met klei. De haat komt door de cross van 2015 toen op een deel van het parcours de klei zich door overmatige regenval ging vermengen met de onderliggende laag grind. Dit mengsel zorgde ervoor dat slechts de helft van de deelnemers finishte; de derailleurs braken bij bosjes af. Dat hoort Frank ieder jaar weer.

Ook dit jaar werd weer regen voorspeld dus Frank moest alles uit de kast trekken om een nieuw  debacle te voorkomen. En dat lukte! Nieuwe stroken door het gras, oude bekende slootkanten, de zandbak, kortom, er lag weer een veilig en loeizwaar bandenzuigend parcours op de mat. 

En Frank houdt van loeizware bandenzuigende parcoursen. Dus daar zit hem de liefde. Waar hij op het technische raceparcours van Sloten nog vocht voor de 10e plaats, lag hij gisteren op podiumkoers. Met nog één ronde te gaan schoof hij op naar de 4e plek en moest nog een kleine 30 seconden overbruggen voor de bloemen. Helaas, met nog een halve ronde te gaan reed hij in een gat op zijn zelfgebouwde parcours: Lek. Zo viel hij terug naar toch nog een zeer verdienstelijke 5e plaats.

Nog enkele observaties:

  • Wat het kleirijden verder interessant maakt is dat je er nauwelijks op kunt oefenen. Voor velen is het hun eerste kennismaking met loeizwaar bandenzuigende klei. Waar de beginners langzaam moeten wennen en uiteindelijk iedere ronde sneller gaan rijden zien de ervaren renners hun rondetijden gestaag oplopen. Heel interessant. Helaas zorgde dit niet voor een omgekeerde uitslag. 
  • Verder nog gezien: Ellen en Stephan zijn een stelletje en ze zijn even lang. En zo staat Stephan met zijn schone fiets klaar om Ellen te helpen bij pech of vieze fiets en Ellen staat klaar voor Stephan. Zo romantisch!

 

En hier de foto’s van Fotokristel

En hier de foto’s van Dick Visser

En hier de foto’s van Hans

Categorieën: Uncategorized