Disclaimer: Als jullie bij het lezen van onderstaand verhaal het gevoel krijgen dat er niet doorheen te komen is, moeten jullie toch doorzetten en het uitlezen. Zie het een beetje als een cross.

Zoals de meesten van jullie weten is Ulysses de titel van een boek van James Joyce. De titel betreft de held uit het gelijknamige boek, wiens naam is afgeleid van Ulixes, de Latijnse naam van de Griekse Odysseus, de hoofdpersoon uit het heldenepos ‘De Odyssee’ van Homerus. 

Het boek Ulysses, gepubliceerd in 1922, is een klassieker in de wereldliteratuur, maar tegelijkertijd één van de meest níet uitgelezen boeken: Er is niet doorheen te komen. Ondergetekende is er twintig jaar geleden aan begonnen, het ligt nog steeds bovenop de stapel. Want je hoort er als crosser pas echt bij als je Ulysses hebt uitgelezen.

En zo moeten de Jeugd C, Nieuwelingen en Dames hebben gedacht over de cross bij ARC Ulysses. Want de vakkundige, enthousiaste speaker/ jury, ging zo op in het lijden van de renners dat hij vergat dat er ook ooit eens een eind aan moest komen. Hij bleef ze tot bloedens toe aanmoedigen en gaf nog tips als: ‘Snuit de neus nog maar eens goed!’ en ‘Volhouden! Je hebt hem bijna’. Of toen Tessa na vijftig (!) minuten bij het passeren riep: ‘Kunnen we niet eens stoppen???’, riep hij: ‘Nog twee ronden!!!’ 

Toen de koers bijna een uur onderweg was heeft een bezorgde vader de microfoon overgenomen en afgekondigd dat het einde oefening was. Ze zouden later wel uit Mylaps destilleren wat de uitslag zou worden. Uitputting, leed maar ook trots en opluchting straalde van de gezichten die compleet naar de vaantjes over de meet rolden. (Er zat dus totaal geen vaart meer in, dat kon je duidelijk zien). 

Maar ook de volgende categorieën zagen zich net als Odysseus gesteld voor een een tocht vol gevaren, uitdagingen en beproevingen. En waar Odysseus vast kwam te zitten bij de zeenimf Kalipso en strijd moest leveren met de cycloop Polyphemos werden de crossers gesteld voor wasborden, chicanes en moerassen. Homerus en James Joyce hadden het niet beter kunnen verzinnen.

Foto’s Dick Visser: dickvisser.nl/photos/acc/2021/08

Foto’s Kristel Nijssen: myalbum.com/album/vTcEMMmAnWnD

Categorieën: Uncategorized