Crossen doen we op een racefiets en wordt daarom geschaard onder de noemer van wielrennen. Wielrenners crossen. Maar crossen is geen wielrennen.

Wat wielrennen zo waanzinnig interessant maakt, is het intrigerende gegeven dat je als peloton en derhalve groep vrienden bij elkaar blijft, net zo lang totdat één van hen besluit het kluitje te belazeren. Dat kan door na een rit van 270 kilometer met een millimeter verschil als eerste over de finish te gaan of 100 kilometer voor het einde bergop gewoon nèt iets harder te gaan trappen dan de anderen en dan een kwartier eerder te finishen. Maar bij het crossen gaat het precies andersom.

Crossen is het ultieme anti-wielrennen en dat blijkt uit een uitgebreide data analyse van Mylaps. Hier zie je dat net als bij wielrennen dat de winnaar het sneller doet dan de rest, maar daar houdt ook iedere vergelijking op. Want bij crossen wordt er niet samen gewerkt. Nee, er wordt alleen maar tegengewerkt. Je begint al bij het eerste begin met het besodemieteren van het hele zooitje. En ze weten het.

Door als eerste weg te spuiten bij de start – bij wielrennen ga je aan het eind sprinten –  zorg je er voor dat je het parcours totaal aan bagger rijdt voor degenen die achter je rijden. Waar je bij wielrennen bij iemand in het wiel kan gaan zitten, rijdt je bij crossen in het aan gort gereden gras van je voorganger. Dus degene die voorop rijdt, verpest het gras. Voor zichzelf.

De data liegen er niet om! De langszaamste ronde van de winnaar bij de nieuwelingen was sneller dan de snelste ronde van de winnaar bij de 45-! Als dat geen bewijs is! En ook een middelmatige crosser bij de 45+ kan door zijn bijdrage aan het verbaggeren er voor zorgen dat ze bij de 45- bijna surplace door het slijk worden gehaald.

Maar het mooiste verschil is misschien wel, dat renners bij het wielrennen vaak eindigen als vijanden; bij het crossen eindigen ze als vrienden.

UITSLAG

De volledige competitiestand tot nu toe, vind je op amscrosscomp.nl/competitie.

FOTO’S EN ZO

Kristel Nijssen maakte een serie fraaie fietsfoto’s. De foto’s die Kristel heeft gemaakt vind je op myalbum.com/album/6a6bctvCsBkyQW/.

En ook Hans Steekers maakte weer foto’s. De foto’s van Hans vind je op zijn Facebook.

Categorieën: Uncategorized