Crossers. De leegheid van die levens schokt me. Ze rijden landelijk, hebben minstens twee fietsen en zes wielsets met gelijmde tubes van Dugast met verschillende profielen en verplaatsen zich met een camper. En dan nog een mecanicien (meestal hun vader) en een verzorger (meestal hun moeder). Het voorjaar is voor hen een rustperiode, in de zomer koersen ze op de weg, maar worden er door de eerste de beste pannenkoek afgereden. Richting herfst komt de vorm op en rijden ze in de koers allengs meer van voren. En dan is het crossen, met de kampioenschappen in januari als hoogtepunt.

Wielrenners daarentegen volgen de wetten van de natuur. In de winter is het rust, in het voorjaar de opbouw, in de zomer komt de bloei en in de herfst is het oogsten. In de cross. Want waar de crossers pieken naar hun kampioenschap in de winter, januari, pieken de wielrenners in de oogsttijd. In het hoofdnummer van de cross in het Haarlemmermeerse bos – een kampioenschap waardig – weet wielrenner Wessel Mouris, hieronder op foto nog achter crosser Lucas Keuning, zijn tegenstrever in de laatste ronde te verschalken. Ook in het bijnummer 45+ zien erkende crossers als Nick Evans en John Behrens, wielrenner Ron Vroom alleen van achter.

Wielrenners die hebben doorgeleerd weten natuurlijk dat de eerste zin een variatie is op ‘Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt mij’ afkomstig is uit De Renner, van Tim Krabbé, die onlangs weer een prachtige roman heeft afgescheiden, Onkrijgbaarheid. Koop het in de boekhandel!

Wielrenner Krabbé blijft fit door drie keer in de week te fietsen en kan zodoende op zijn 79ste nog een volwaardige roman afscheiden. Wie fietst, die blijft.

UITSLAG

De volledige competitiestand tot nu toe, vind je op amscrosscomp.nl/competitie.

FOTO’S EN ZO

Dick Visser en Kristel Nijssen maakten wederom bijzonder fraaie fietsfoto’s. De foto’s van Dick vind je op dickvisser.nl/photos/acc/2022/05. De foto’s die Kristel heeft gemaakt vind je op myalbum.com/album/mnuGUL88B2Vn.

En ook Hans Steekers maakte weer foto’s. De foto’s van Hans vind je op zijn Facebook.

Categorieën: Uncategorized