Als containeradoptant houd ik de vuilcontainer in mijn straat een beetje netjes en ik probeer op de juiste manier mensen aan te spreken die hun grofvuil op zondagochtend op de stoep zetten. In plaats van woensdagavond.

Ik heb hiervoor van de gemeente Amsterdam een heel pakket gereedschap gekregen: een hele fijne grijper, een ring met handvat waarmee ik vuilniszakken kan bevestigen en een bezem in de kleuren van Amsterdam (zwart – rood). En, als klap op de vuurpijl, een cursus voor het aanspreken van mensen die er een zooitje van maken. Met een instructeur en een actrice speelden we daarom een paar situaties na om te leren hoe je mensen kunt aanspreken. Of hoe juist niet.

‘Je màg je grofvuil niet op zondag buitenzetten.’
‘Waar bemoei jij je mee?’
‘Nou, het wordt pas donderdagochtend opgehaald en dan ligt het hier de hele week’.
‘Ze halen het toch wel op. Er rijden altijd van die karretjes.’
‘Dat is omdat ik of andere buren hebben gebeld’.
‘Nou, dan is het toch opgelost?’

Je bent gefrustreerd (emotie), maar je richt je op de inhoud. Dat werkt niet, daar krijg je burgeroorlog van. Dit blijft zeuren.

Of,
‘Je reed bij de eerste bocht door het lint en schoof daardoor twintig plekken op. Ik wil dat je dat meldt bij de jury. Zo wil je toch niet geklasseerd worden?’
‘Ik kon niet anders.’
‘Hoezo kon je niet anders?’
‘Waar bemoei je je mee?’
‘Dan ga ík wel naar de jury.’

Ook zoiets. Hier gaat nog eens iemand de kant in worden gereden. Of hij mag nóóit meer een koers winnen. Kern van de zaak is dat je boos bent maar je richt op de regeltjes. Zo voelt die ander zich niet aangesproken, want hij wist allang al dat hij fout zat.

Of,
‘Je moet de zak in de container gooien en niet ernaast zetten.’
‘Ja maar hij zit vol en ik heb haast en ik heb al zo’n kutdag (gaat heel verdrietig kijken).’
‘Hij zit niet vol.’
‘Laat me met rust! Ik ga nu echt verder. Succes met de rest van je rottige leven! Zeikerd!’

Hier loop je ook weer de wijsneus uit te hangen terwijl je gewoon een schone straat wilt. Dus ook hier gedrag benoemen (ik zie dat je de zak ernáást zet), daarna vertellen wat het met jou doet. Als die ander vervolgens gaat huilen kan je je medeleven tonen en uit het ontstane contact toch tot een oplossing komen.

Dus, als professioneel containeradoptant moet ik dus zeggen:

‘Ik zag dat je na de start door het lint reed en zo twintig plekken opschoof. Dat vind ik oneerlijk. Dat frustreert mij.’
‘Oh. Dat is zeker omdat je achter me bent gefinisht.’
‘Daar baal ik ook van ja, maar het laat me ook niet los dat je onsportief gedrag vertoonde.’
‘Hm. Okeuj. Ja, eh. Sorry. Wat gaan we nu doen?’

Dus nu hebben we resultaat. De beklaagde wordt inzicht gegeven in zijn gedrag en het effect dat het heeft op mij. Hij kan dan zelfs open staan voor een oplossing. En in het wielrennen ligt de oplossing altijd in de volgende koers. Of de koers erna. Of de koers daarna. In die kopgroep van zeven met drie minuten voorsprong op het peloton en nog twee omlopen te gaan.

Ik sprak laatst een buurman aan die op maandagmiddag met een aanrechtblad inclusief gootsteen kwam aanslepen. Hij moest nog tien meter tot de grofvuiltegel. Ik zeg tegen hem:

‘Ik zie dat u op maandag spullen bij het grofvuil gooit. Kunt u dat niet op woensdagavond doen? Ik vind dat vervelend.’
De buurman antwoord: ‘Ik ben bezig hier het plantsoen een beetje op te ruimen en dit lag in de bosjes.’
Dus ik zeg: ‘Maar dat ding is toch veel te zwaar? Ik help je wel even.’

UITSLAG

De volledige competitiestand tot nu toe, vind je op amscrosscomp.nl/competitie.

FOTO’S EN ZO

Amanda Crow maakte schitterende foto’s van deze tweede wedstrijd. Je vind Amanda’s foto’s op drive.google.com/drive/folders/1V6wPBbwRTDhnHe2NEC_7XjDz3h4nF9rg.

 

Categorieën: Uncategorized