Ooit, lang, lang geleden, was Nederland ‘verzuild’ zoals dat heette. Als protestant was je lid van de NCRV en las je de NCRV gids en stemde je op de ARP, CHU of de SGP. Zondag was een rustdag en werd er niet gefietst. Als socialist was je de lid van de VARA en las je de VARA-gids en stemde je op de PvdA of de CPN. Liberalen stemden VVD en luisterden en keken naar de AVRO.

En wielrenners waren katholiek. Er waren ook wel socialistische wielrenners maar dat waren ook katholieken. Dus bij de start van wielerwedstrijden stond er een priester en die zegende het peloton om ernstige valpartijen te voorkomen. En een criterium heette een rondje om de kerk.

Maar toen kregen we dus de ontzuiling. Omdat je met wielrennen rijk kon worden – Ron Vroom heeft er als amateur zijn eerste hypotheek mee afgelost – en door de toegenomen welvaart iedereen zich een knappe racefiets kon veroorloven reden er ineens ook protestanten, liberalen en communisten in het peloton.

En nu zitten we dus met de gebakken peren.

UITSLAG

De volledige competitiestand tot nu toe, vind je op amscrosscomp.nl/competitie.

FOTO’S EN ZO

Dick Visser maakte een serie heel fraaie fietsfoto’s. Je vindt ze op dickvisser.nl/photos/acc/2023/06. Ook Wouter de Jong heeft weer veel foto’s gemaakt Zijn selectie vind je op photos.app.goo.gl/Mg3oL1SYYRWnkpt46.

Zodra we meer foto’s krijgen, voegen we die toe aan dit bericht. Heb je zelf gave foto’s online? Deel dan een link met ons via het contactformulier.

Categorieën: Uncategorized