De Amsterdamse Renners Club Ulysses is van oudsher een club die het veldrijden hoog in het vaandel heeft staan. Al in de jaren zestig tekende de club – die in 1921 is opgericht – voor de organisatie van de eerste veldrit in het Amsterdamse bos. Een cross die slechts enkele malen is georganiseerd, maar bij de ouderen nog wel in het geheugen staat gegrift.

Vanaf de jaren 70 betrok ARC Ulysses een parcours in het Noord-Amsterdamse Vliegenbos, waar behalve een wegparcours ook een zeer gevarieerd crossparcours met vele natuurlijke hindernissen aanwezig was. Maar liefst twintig jaar werd hier volop gecrosst. Aangezien het crossen bij de wielerverenigingen in de rest van de provincie nog op een laag pitje stond, waren deelnemersaantallen van boven de 100 geen uitzondering.

Na 15 edities nationale- en districts crosskampioenschappen, verhuisde ARC Ulysses in 1990 naar de huidige locatie, waar ook een crossparcours werd aangelegd. Na 40 edities van het Cross Kampioenschap van Amsterdam en de jaarlijkse crosscompetities voor veldrijders en mountainbikers, liepen ook hier de deelnemersaantallen helaas wat terug. Het was een logisch gevolg van de vele mogelijkheden om te crossen in de regio.

ARC Ulysses was bij de eerste edities van de ACC meteen present om veldrijden op alle niveaus in de regio breed te stimuleren.