FC Trappist werd in 1975 opgericht. Ze noemen zichzelf een ‘wilde’ fietsvereniging voor renners in en om Amsterdam. Onder ‘wild’ moet je verstaan dat FC Trappist geen officiële, bij de KNWU aangesloten wielervereniging is. Bij FC Trappist gaat het er wat vrijer – om niet te zeggen anarchistischer – aan toe. De vereniging heeft geen eigen parcours, maar ze rijden een groot deel van hun wedstrijden op het parcours van HSV De Kampioen.

Daarnaast koerst FC Trappist op de parcoursen van Sportpark Sloten, Beverwijk, Nieuwegein én niet te vergeten op Circuit Zandvoort. Bovendien kent FC Trappist een actieve toer afdeling die jaarlijks een groot aantal toertochten organiseert, verspreid over het hele land.

Crossen staat bij FC Trappist hoog in het vaandel en uiteraard draagt FC Trappist ook de Amsterdamse Cross Competitie een warm hart toe. Vanaf het begin neemt de vereniging de Twiske-cross voor hun rekening. Inmiddels is die klassieker niet meer weg te denken uit de Amsterdamse Cross Competitie.

Speciaal voor de Amsterdamse Cross Competitie passen de vele vrijwilligers het vaste mountainbike-parcours zodanig aan, dat er een bijzonder mooie koers op zowel crossfiets als mountainbike kan worden gereden. Het parcours dat voor de Amsterdamse Cross Competitie wordt uitgezet kent technische passages, hoogteverschil en lange grasstroken. En alsof dat nog niet genoeg uitdaging is, kan ook de wind in het najaar ook een flinke rol van betekenis spelen op de ‘Twisker hoogvlakte’.

Voor de liefhebbers van eindeloos draaien, keren, op en af is de Twiske cross een soort paradijs. Veel leuker kunnen ze het in Amsterdam-Noord niet maken. Daarom weten elk jaar weer, zo’n 250 deelnemers de weg naar de wedstrijd van FC Trappist te vinden.

Al jaren wordt het parcours – zéker na een ACC wedstrijd – onderhouden en soms aangepast door een groep vrijwilligers. Deze groep is onlangs verenigd in de Stichting Twiske Mountainbike Routes.

FC Trappist steunt deze stichting met een bijdrage voor het gebruik van het parcours tijdens de wedstrijd. Maar meer steun is natuurlijk hartelijk welkom. Daarom heeft de Stichting Twiske Mountainbike Routes een donatiepot staan bij de inschrijving. We hopen dat jullie je wisselgeld van de inschrijving doneren; als we dat allemaal doen, heeft de stichting weer een paar honderd euro meer te besteden. Daarmee kunnen zij het parcours goed blijven onderhouden en kunnen wij de komende jaren blijven rijden op Het Twiske!

De Twiske Cross wordt – met instemming van de Stichting Twiske Mountainbike Routes  -verreden onder auspiciën van ARC Ulysses. De cross wordt gesponsord door Jan en Jeffrey Beekhoven van Giant Store Beekhoven in Amsterdam Noord.

De permanence is ondergebracht bij Zorgboerderij De Marsen, Pikpotweg 1 Landsmeer – op een steenworp afstand van het parcours. Inschrijven kan vanaf 9:00 uur voor de jeugd, 10:00 uur voor de 40+ categorie en 11:00 uur voor de 40- en Nieuwelingen / Dames categorieën. De inschrijving sluit een kwartier voor de start van elke categorie.